Recepty a návody
Studená kuchyně
Tinktura
Nadrobno nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo tmavé láhve, zalejeme 38 až 40% režnou v případě nouze vodkou či lihem a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10 až 15 kapek do vody.
Víno
Vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 l bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.
Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem
Ingredience:
250 g tvarohu
50 g másla
30 ml mléka
špetka mleté papriky
špetka soli
pepř
svazek medvědího česneku (nať)
Postup:
Tvaroh smícháme s máslem a mlékem a utřeme z nich hladkou hmotu. K tomu přidáme koření: papriku, sůl a pepř podle chuti. Nakonec přidáme nadrobno nakrájený medvědí česnek.
Mrkvový salát s medvědím česnekem
Ingredience:
500 g mrkve
několik listů medvědího česneku
1 cibule
100 ml zakysané smetany
lžíce majonézy (není nutné)
lžíce olivového oleje
špetka soli
pepř
Postup:
Mrkev nastrouháme a smícháme s nakrájenou cibuli a nakrájeným mědvědím česnekem. Přimícháme smetanu, majonézu a olivový olej. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Necháme vychladit a pak podáváme tento úžasný salát s medvědím česnekem třeba k obědu.
Salát z medvědího česneku
Mladé listy česneku nakrájíme najemno a přidáme nastrouhaný tvrdý sýr. Pokapeme citrónem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše promícháme.
Jarní očistný salát
Smícháme několik pokrájených listů česneku medvědího, několik lístků smetanky lékařské, salát hlávkový, ředkvičky, pórek, řeřichu a jedno rajské jablíčko. Přidáme mořskou sůl, šťávu z citrónu a tři lžíce olivového oleje. Konzumujeme jako přílohu k masu nebo s celozrnným pečivem.
Salát jinak
Čínské zelí, česnek a balkánský sýr nakrájíme nadrobno, opepříme a přidáme pár kapek oleje.
Sůl s medvědím česnekem
300 g medvědího česneku
1 kg mořské soli
Omytý a osušený medvědí česnek dejte spolu s mořskou solí do mixéru. Rozdrťte ho, dejte do vzduchotěsných lahví a uchovejte na tmavém a chladném místě.
Sůl z medvědího česneku je výborná třeba na dosolení polévky na talíři, k ochucení vařených brambor a mnoho dalšího využití.
Pasta z medvědího česneku od Lydie
Teplá kuchyně
Polévka z medvědího česneku
Ingredience:
2 střední brambory
1 svazek medvědího česneku
1 - 2 bujóny
1 l vody
150 ml smetany
trošku mletého muškátového ořechu
sůl, pepř
4 krajíce chleba
Postup:
Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme je ve vodě s bujónem. Přidáme ještě k tomu pepř a mletý muškátový ořech. Přidáme na kousky nakrájený medvědí česnek. A pak vmícháme smetanu a vaříme ještě pár minut. Během toho nakrájíme chleba na kostky a opražíme nebo ho osmažíme. Na opražené kostky chlebu dáme polévku z medvědího česneku. Tuto polévku z medvědího česneku můžeme před podáváním rozmixovat, a podávat s chlebem nebo opraženým chlebem.
Bramborový guláš s medvědím česnekem
Ingredience:
1 kg brambor
4 cibule
250 ml vývaru nebo vody s bujónem
2 lžíce mleté papriky
lžíce octu
pepř
sůl
majoránka
olej
svazek medvědího česneku
párky nebo jakákoliv uzenina
Postup:
Cibuli nakrájenou na kostky osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme k tomu mletou papriku, lžíci octu a vývar. K tomu přisypeme na kostky nakrájené brambory a omytou a nakrájený medvědí česnek. Vaříme čtvrt hodiny a k tomu přidáme na kousky nakrájenou a osmaženou uzeninu. Podle potřeby zahustíme moukou.
Chleba s medvědím česnekem
Ingredience:
200 g hladké mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
200 g žitné celozrnné mouky
100 g žitné chlebové mouky
300 ml vody nebo mléka
80 ml oleje
necelé dvě kávové lžičky soli
lžička cukru
20 g čerstvého droždí
lžíce kmínu
menší svazek medvědího česneku
Postup:
Ze 100 ml teplé vody a mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek. Mezitím smícháme mouky, sůl a kmín. Pak k tomu přidáme kvásek, olej a postupně přimícháme zbytek vody. Uhněteme vláčné těsto a necháme ho půl hodiny kynout. Po vykynutí vmícháme na drobno nakrájený omytý medvědí česnek. Ještě chvíli necháme kynout.
Uděláme bochník chleba, který dáme na pečící papír na plechu nebo do vysypané ošatky. Pečeme jej ve vyhřáté trouby na 220°C deset minut a pak snížíme teplotu na 160 - 180°C, při které dále pečeme tak půl hodiny.
Quiche s medvědím česnekem
Ingredience:
1 hotové a vyválené listové těsto
150 g tvrdého sýra
100 g libové uzené slaniny nebo šunky
150 g medvědího česneku
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce a sůl
Postup:
Nejdříve zapněte troubu a nastavte teplotu na 200 - 225 ºC. Rozbalte listové těsto, vložte ho do kulaté zapékací formy a po okrajích ho nůžkama odstřihněte. Sýr nastrouhejte na velké slzy a slaninu nebo šunku pokrájejete na drobné kostky. Medvědí česnek nakrájejte na tenké proužky a navršte na těsto se slaninou a sýrem. V misce rozšlehejte smetanu a vejce, jemně přisolte a směs vlijte na koláč. Vložte do předem rozehřáté trouby a pečte 25 - 30 minut.